STUKJE GESCHIEDENIS OVER CUPCAKES

10-04-2012 19:25

De cupcake ontstond in de Verenigde Staten ergens in de 19e eeuw. De cupcake was een revolutie vanwege de enorme tijdsbesparing bij het bereiden van het beslag. In die tijd werden ingrediënten allemaal gewogen en hoewel historici er nog steeds niet uit zijn waar de naam cupcake precies is ontstaan, is wel duidelijk dat het aan de basis heeft gestaan van de huidige methode van meten van ingrediënten. Hoewel men dus nog steeds niet weet waar de naam cupcake vandaan komt, zijn er wel twee theorieën over het ontstaan ervan.

·         Omdat er nog geen muffinblikken waren, werden de taartjes gebakken in kopjes (cups)

·         De ingrediënten werden uitgemeten in kopjes (de overgang van gewicht naar afmeting)

Er is voor beide theorieën veel te zeggen, toch heeft voor men de tweede keuze de voorkeur. Al was het alleen maar om het makkelijk te onthouden recept.

1 Kopje Boter, 2 Kopjes Suiker, 3 Kopjes Bloem, 4 Eieren (plus een kopje melk en wat soda).

De huidige cupcakes en muffins hebben natuurlijk veel meer variatie qua ingrediënten en maten, maar dit recept is de basis geweest voor wat we nu kennen als cupcake.

Tot op de dag van vandaag roepen de drie basis cupcakes, met vanille, chocolade en aardbei botercreme, een nostalgisch gevoel op bij veel mensen maar er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd.

Steeds meer smaken werden door elkaar gebruikt en vooral de decoratie van de cupcakes werd mooier en ingewikkelder. Toch heeft het heel lang geduurd voordat mensen cupcakes gingen zien als meer dan alleen maar een leuke traktatie voor een verjaardag of  kinderfeestje.

In 1996 opende The Magnolia Bakery in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij.

In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille boter crème. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die ‘s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en… kregen hun zin… de gekte begon.

Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper maar toen de elegante cupcakes van de Magnolia Bakery een rolletje kregen in de hit serie Sex and the City, explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

Onderwerp: STUKJE GESCHIEDENIS OVER CUPCAKES

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht